Home | Green Marina: De la sostenibilitat a la durabilitat
Green Marina: De la sostenibilitat a la durabilitat
A Catalunya, clubs nàutics i marines comparteixen un entorn privilegiat que exigeix un compromís ferm amb la sostenibilitat. És en aquest context que neix Green Marina, un projecte intern enfocat a reduir l’impacte ambiental dels productes i instal·lacions nàutiques, alhora que impulsa la durabilitat dels materials utilitzats. La iniciativa sorgeix d’un equip multidisciplinari dins l’empresa, format per enginyeria, producció, comercial i direcció, amb la premissa que, sense la implicació dels líders, no és possible generar canvis significatius.
Mesurar per millorar
El punt de partida per a qualsevol millora és la capacitat de mesurar. Per això, l’equip de Green Marina ha desenvolupat una eina específica per calcular la petjada de carboni dels productes i instal·lacions. Aquesta eina no només permet tenir un valor precís de l’impacte ambiental d’un projecte de pantalans, sinó que també aporta valor afegit a les ofertes comercials, mostrant un compromís real amb la sostenibilitat.
Amb aquestes dades a la mà, es van identificar tres àmbits principals d’acció: els materials, la fabricació i la vida útil dels productes.
1. MATERIALS MÉS SOSTENIBLES
El primer pas és optar per materials amb un menor impacte ambiental. Entre les fites assolides s’inclouen:
• Eliminació de productes no reciclables en les boies, com el GRP.
• Reducció de l’ús de pintura en les boies, mantenint la seva funcionalitat com a ajuda a la navegació.
• Ús de fustes sintètiques en els pantalans (100% reciclable)
Un cas destacat és la investigació amb alumini reciclat per a pantalans. Malgrat la viabilitat tècnica demostrada, el cost actual és d'un 20% a 50% superior, subjecte a la quantitat d'alumini reciclat a la barreja final al material tradicional. Això representa un repte en el mercat, on encara és difícil trobar clients disposats a assumir aquest increment per un benefici mediambiental.
A més, estem treballant en el desenvolupament d’un flotador de rotomoldejat creat amb plàstic reciclat. Aquesta solució busca reduir encara més l’impacte ambiental dels nostres productes sense comprometre la seva funcionalitat ni la seva durabilitat. Així doncs, fem una crida als clubs nàutics i marines que vulguin col·laborar en un projecte conjunt i liderar el canvi.
2. OPTIMITZACIÓ EN LA FABRICACIÓ
L’equip de Green Marina ha concentrat esforços en reduir l’impacte ambiental de la seva seu i oficines. S’han implementat mesures com:
• Instal·lació de panells solars, que permeten que el 50% de l’energia consumida sigui d’autoconsum. La energíi sobrant (cap de setmana) es ven a la xarxa i el dèficit prové (repunts de consum durant la setmana ) d'un proveïdor que ens subministra 100% energia renovable.
• Substitució de maquinària per opcions elèctriques, sempre que sigui possible
• Il·luminació LED en totes les instal·lacions.
Aquestes accions no només redueixen la petjada de carboni, sinó que són un exemple del que altres empreses poden fer per contribuir a la sostenibilitat.
3. PROLONGACIÓ DE LA VIDA ÚTIL
Si prenem la equació com kg de C02/anys d'ús per donar un valor anual, podem reduir la petjada no només minimitzant kg de CO2 a l'etapa de producció, si no també incrementar la vida útil del producte sense haver de procedir a la seva renovació. Un dels factors clau per reduir l’impacte ambiental és allargar la vida útil dels productes.
Dos exemples són especialment rellevants:
1. Pantalans de formigó reforçat: Gràcies a la contractació d’un especialista en formigó, s’ha aconseguit reformular la composició, assolint una vida útil superior als 50 anys. Això representa un avenç significatiu tant de sostenibilitat com d'eficiència econòmica pel que fa a productes que acostumen a tenir una vida útil exigida o estimada de 25 anys.
2. Pilots de polietilè amb funda protectora: Aquesta tècnica prolonga la durabilitat dels pilots, tant en instal·lacions noves com en les ja existents. Si disposa d’una infraestructura de pantalans amb pilots, instal·lar fundes de polietilè és un procés que en prolongarà substancialment la vida útil, ja que els aïlla de la corrosió. L’equip busca col·laboradors compromesos amb el medi ambient per desenvolupar un projecte conjunt.
Un futur sostenible per als nostres ports
La sostenibilitat no és només una responsabilitat, sinó una oportunitat per innovar i marcar la diferència en un sector cada cop més conscient de la seva relació amb l’entorn. El nostre projecte Green Marina no només planteja solucions, sinó que també fa una crida als clubs nàutics i marines de Catalunya a sumar-se a aquest camí cap a un futur més verd i durador. Junts, podem convertir la sostenibilitat en una eina per garantir una llarga i saludable vida al nostre patrimoni nàutic.